20 Mayıs 2015 Çarşamba

Bitkili akvaryum bakımı

Akvaryumcudan aldığınız bitkileri 20 dakika dezenfekte edilmiş suyunun içinde beklettikten sonra akvaryuma dikebilirsiniz. Temiz suyun içerisine pembe renk olana kadar potasyum permanganatı ekleyin ve bitkileri bu suda 20 dakika bekletip mikrop ve parazitlerden arıtmamız gerekiyor. Bitkilerin üzerinde salyangoz yavruları var ise tek tek temizlenmesi gerekir. Kurumuş yaprak ve dallarda keserek ölü kısımlarını temizleyin. Kökleri çok uzun ise biraz kısaltmak bitkinin daha kuvvetli büyümesini sağlayacaktır.

Akvaryuma canlı bitki dikimi:
Öncelikle ellerinizi güzelce temizleyin ki akvaryumun suyuna pislik bulaşmasın. Parmağınızla veya buna benzer bir alet ile kuma bir delik açın. Bitkinin kökünü derince kumun içine yerleştirin. Bitkinin gövdesini iyice kum ile doldurup hafifçe bastırın. Daha sonra bitkin kök boğazı kumun hizasına gelecek şekilde yukarı alınmalı. Kökü olmayan bitkilerin üzerine tas gibi ağırlık koyun ki suyun kaldırma gücünden etkilenip yukarı çıkmasınlar. İlerleyen zamanlarda köksüz bitkilerde kuma tutunacaktır.

Akvaryumda en kolay yetişen bitki: Lilaeopsis

Her akvaristin hayali yeşil bir akvaryuma bakmaktır belkide..Ancak her zaman şartlar, akvaryumumuz, bitki seçimimiz, bütçemiz vb. nedenlerle bu mümkün olmayabilir. Bu yazıda dayanıklı ve kolay Lilaeopsis bitkisiyle kolayca akvaryumumuzu nasıl yeşillendirebileceğimizi anlatacağız. Bu bitki akvaryumunuzu yeşil ve sık  halı gibi kaplayacaktır.

Lilaeopsis bitkisi başlangıç için kullanacağımız iyi özelliklere sahip bitkilerdendir. Bu bitkinin avantajları:
– Sıcaklık dalgalanmalarına dayanıklı olup soğuk suda ve sıcak suda da yetiştirebilirsiniz.
– Bu bitki için suyun sertliği önemli değildir.
– Pek çok akvaryum türünün Ph değerlerine dayanabilir.
– Normal aydınlıkta da beslenmesini sürdürür. Tabiki güçlü bir aydınlatma da da coşacaktır.
– Fazla ilgi ve bakım gerektirmez.
Eğer bitki elimizde az miktarda var ise bir fanusta yada benzer bir kapta; bitki kumunda ekerek bu bitkiyi çoğaltabiliriz. Daha sonra uygun sıklık sağlanınca, akvaryumumuz zeminine aktarabiliriz.
Bu bitkiyi beyaz köklerinden bir kaç cm keserek kullandığımız torf-kumun içine sadece kökleri girecek şekilde gruplar halinde dikmeliyiz.
Büyüme aşamasında normal aydınlıkta, suyunu arada sırada değiştirerek kontrol ediyoruz. Bu bitki balıkların atıklarıyla yarattığı ortamdan beslenebilir ve bu yeterlidir. Özel bir bakıma gerek yoktur.
Bu bitkinin ön tarafları kaplamasını ve halı gibi yayılmasını istiyorsanız diğer bitkilerin bir kısmını kaldırıp yayılmasını (ön taraflarda) sağlayabilirsiniz.
Akvaryum mağazalarından veya internetten sipariş vererek alacağınız lilaeopsis kök yapısına dikkat ederek bu şekilde dikip verim alabilirsiniz.

Bitkili Akvaryum Nasıl Kurulur?

İlk adım doğru taban seçimi

Bitkili akvaryum kurulumunda en büyük rolü olan taban ile ilgili bir çok bitkili akvaryum kuran bitkili akvaryum severin hem düşük maliyetli hem de uzun süre etkili olacak bir yapıda taban kurması için gerekli olan malzemeler ve ne şekilde kuracağını anlatacağım sizlere. Öncelikle tabanın bitkili akvaryumda gerek bakteri oluşumunda gerekse bitkilerin tabandaki yeterli besinlerin olması durumunda güzel gelişimi olacağına dikkat çekmek istiyorum. Bitkiler elbette yapraklarından da besin alımı sağlarlar ama köklerinden de beslendikleri aşikardır. Sadece kum ile ilave makro ve mikro element besin takviyesi vererek de bitki bakılabilir.
Akvaryumun görselliğini güzelleştiren en önemli unsurlardan biri de tabanda kullanılacak kumun seçimidir. Yalnız bir çeşit kum kullanarak taban kurulacağı gibi; birden fazla kum ve toprak, torf, gübre ve diğer çeşitli malzemeler kullanılarak da bir taban hazırlanabilir. Bu tamamen nasıl bir akvaryum kuracağınızla ilgilidir. Taban kumunun yüksekliği en az 5-7  cm olmalıdır.  (Genelde sınır 5-12 dir) Eğer bitkili bir akvaryum kuracaksanız biraz daha ayrıntıya dikkat etmeniz gerekecektir. Çünkü bitki köklerinin tutunması için seçilen kumun tane büyüklüğü önemlidir.
İnce kumlar en alt katmanda, daha kalın kumlar üst katmanlarda kullanılmalıdır. Bitkiler köklerini salabilsinler diye yapılır bu.
Tek çeşit kum kullanacaksanız, önce kumun bir bölümünü tabana yayıp, katkı malzemelerini arasına koyup sonra kalanını tekrar üste yaymanız gerekir.
Akvaryumun ön taraflarında kum kalınlığı daha az, arka taraflarında daha çok olmalıdır.
Aşağıda bitkili akvaryumlar için bazı taban kurulumları tavsiye olarak verilmiştir :
1- En altta lav kırığı kumu(Üzerine sineklik çekilir),aquaclay bitki toprağı (üzerine sineklik çekilir) ,Üzerine siyah kuarz kum
Burada sineklik kumların birbirine karışmaması içindir.. Sinekliğin gözenekleri ince kökler aşağıya geçecek şekilde olmalıdır.
2- En altta küçük Lav kırığı kumu  2 cm (Sineklik) , Siyah Hagen Kuartz kum 3-5 cm (Bitkiler üstte Hagene tutuanabilecek, lav kırığına doğru  besin için uzayacaklardır.)
3- En altta Aquaclay bitki toprağı 3 cm. ( Sineklik),  üzerine Dere Kumu 4-5 cm,
4- En altta küçük Lav kırığı kumu 2-3 cm. ( Sineklik), üzerine Aquaclay bitki toprağı 2 cm( sineklik), üzerine herhangi bir renkte kalın taneli  kuartz  kum 3-4 cm.
5- En altta Bitki toprağı/kumu(1-2 cm), üzerine Misket Gübre ya da hindistan cevizi torfu, ponza taşı,latarit,zeolit gibi malzemeler, üzerine de iri taneli dere kumu kullanılabilir( 5 cm)
6- En altta ince kuartz kum (2 cm ),üzerine misket gübre katmanı (2 cm kadar), üzerine besin içerikli kumlardan biri (1-2 cm), üzerine de herhangi iri taneli bir kum çeşiti (3-4 cm)