3 Haziran 2015 Çarşamba

Deniz Akvaryumu Kurulum Sonrası

Deniz Akvaryumu Kurulum Sonrası

Evet akvaryumunuzu ve gereken malzemeleri aldınız,heyecanla geldiniz.Eminim ki, bir an önce balıklarınızı akvaryumda görmek istiyorsunuz.Sabırsızlık had safhada..İşte en büyük hata.Tatlı su akvaryumları dahi aceleyi tolere edemezken böyle bir sistemi başarıyla yürütebilmenin bir numaralı kuralı:Sabır!

Hemen harekete geçmeyin.Muhtemelen o heyecanla bir şeyleri yanlış yaparsınız.Önce o güne kadar öğrendiklerinizi ( eğer notlar aldıysanız çok daha iyi) gözden geçirin.

Yapmanız gereken ilk şey sump'ı doğru bir şekilde doldurmak.İdeal filtrasyon için,taşırmadan gelen su önce su ile temas etmeyen elyafa,onun altında biyolojik süngere akmalı buradan da yağmurlama yaparak bioball'lara geçmeli.Elyaf ve sünger mutlaka suyun dışında olacak.Daha sonra mercan kırığından geçerek ikinci bölmeye geçecek.En kullanışlı yöntem burayı(eğer refugium yoksa) protein skimmer'a ayırmak.En son bölmenize de powrhead'inizi yerleştirip akvaryuma filtre edilmiş suyu geri basmak...Sump bir çok çeşidi olan bir sistem.O yüzden yukarıdaki önemli noktalara dikkat ederek sizin için en efektif yerleşimi ayarlayabilirsiniz.


Akvaryumunuzun dip malzemesini yerleştirin.Ve akvaryumunuza su doldurmaya başlayın. Deniz akvaryumunun en kritik kurulum anlarından biri.Akvaryuma dolduracağınız su reverse osmosis ile hazırlanmalı.Reverse osmosis şebeke suyunu saf suya dönüştüren bir su arıtma sistemi.Ancak normal su arıtma cihazlarından biraz farklı(bu konuya ayrıca değineceğim).Eğer r/o imkanınız yoksa ilk kurulumda damacana sulardan ya da turkuaz gibi işlenmiş sulardan doldurmanız daha sonra karşılaşacağınız kötü olaylardan sizi koruyacak.Suda masraftan kaçmak size tüm sistemi kaybettirebilir.(Şebeke suyunu akvaryumunda 3 gün kadar dinlendirip çeşitli su hazırlayıcılar ile de hazırlayanlar var ancak bu yine de riskli)
Suyunuzu doldurduktan sonra sirkülasyon ve akıntı sağlayacak motorlarınızı akvaryumun farklı noktalarına yerleştirin.Bu motorlar size kurulumda çok yardımcı olacak.

Akvaryumunuzu bu şekilde çalıştırarak sistemi kontrol edin.Daha sonra sistemi tekrar durdurun.
Sıra geldi tuz eklemeye.Evet litreye 33 gr. gibi bir uygulama var teoride.Ancak sizin zaten bir tuz ölçeriniz olmalı.Bu yüzden başlangıçta teoriye uyarak hesapladığınız tuz miktarını akvaryuma ekleyin.Tuzunuzu mümkün olduğunca hızlı çözünen,tortu bırakmayan tuzlardan seçin.Tuzu ekledikten sonra akvaryum içindeki akıntı pompalarını çalıştırın.Bu tuzun çözünmesini kolaylaştırır.
Akvaryumunuzu en az 24 saat bu şekilde çalıştırın.Bu arada sump içindeki su seviyesini de ayarlayın.(bu aşamada ps çalıştırmasanız da olur.Ancak özellikle yeni ps'lerin bir düzene oturup kuru köpük toplamaya başlaması zaman ve ayar gerektirdiğinden ne kadar erken çalışsa o kadar iyi)
24 saat veya daha fazla süre sonunda hidrometreniz ile tuz yoğunluğunu ölçün.Tavsiyem suda serbest yüzen bir tuz ölçer kullanmanızdır.Burdaki önemli nokta ise şu:Hidrometre 25 derece sıcaklık için ideal değerleri vermek üzere tasarlanmıştır.Daha yüksek veya düşük sıcaklıktaki ölçümler için çıkacak sonuçları öğrenin.Yoğunluk az ise ayrı bir kapta çözündüreceğiniz tuzu ekleyin,çok ise tatlı su ilave edin.

Sİstemi bu şekilde en az 3-4 gün çalıştırın.Akvaryumunuzda bazı bakterilerin var olmaya başlaması gerekiyor.Mekanik filtrasyonu sağlayan elyafların sık sık değişmesi gerekecek,bunu alışkanlık haline getirin.Bu süre sonunda özellikle amonyak ve nitrit testinizi yapın ve değerleri kaydedin.
Akvaryumunuza canlı kayalarınızı ekleme zamanı!

Akvaryumunuza canlı kayalarınızı eklemeye başlayın.En doğru taşıma yöntemi ile de getirseniz kayalarda bazı ölümler kaçınılmazdır.Önemli olan kayaların tam olarak kür edilmiş olması.Kayalarınızı zevkinize göre yerleştirin.Balık ağırlıklı bir akvaryumunuz olacaksa balıklar için geniş yüzme alanları bırakın;reef planlıyorsanız kayalarınızı yükselen bir kule gibi dizmeniz farklı canlılar için farklı ışık gereksinimini karşılayacaktır.

Canlı kayaları koyduktan sonra sisteminiz çalışmaya devam ederken amonyal,Nitrit testlerini bir kaç günlük aralıklarla yapın.Amonyak da mutlaka sıfır değerini görmelisiniz.Aksi halde kayalar sisteme alışmamış ve sistem henüz hazır değil demektir.amonyak sıfırlandığında nitrat yükseliyor demektir. testlerinizi yapıp ideal değerleri bulana kadar sabretmeniz gerekecek.Bu arada cycle denilen bu süreci hızlandırmak adına akvaryuma ilk canlılarınızı koyabilirsiniz.Tavsiyem bu canlıların temizlik ekibi denilen karidesler,hermitler gibi invert canlılar olması.Ardından dayanıklı ve küçük balıklardan damselleri en fazla bir iki tane ekleyerek biyolojik döngünün oturmasına katkı yapabilirsiniz.Nitrat ph değerlerinizi ölçmeyi ihmal etmeyin.nitrat yüksek ise kısmi su değişimi gerekecektir.

Testleriniz ideal değerleri göstermeye başladığında akvaryumunuz da yaşamaya başlamış demektir.Bu süreç bazen aylar sürebilir,sabırsızlık etmeyeceksiniz.


KUM (ARAGONİT)  

Yapıları kalsiyum ve karbonatatn oluşmaktadır. İçeriği sayesinde deniz akvaryumlarında önemli bir unsur olan ph ı tamponlar. Akvaryumda canlı kayalarda olduğu gibi aerobik ve anaerobik bakteriler için alan oluşturur. Aragonit  kumlar dışında "canlı aragonit kum" ile adlandırılan kumlar kullanıldığında, akvaryumdaki biyolojik döngü dahada hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kum seçimi yaparken iri taneli olanlardan kaçınılmalıdır.

CANLI KAYA

Oluşumları ölü mercan iskeletleri ve kumlardandır. Yapıları gereği aerobik ve anaerobik bakteriler barındırırlar. Deniz akvaryumlarına görsel bir güzellik katmalarının yanında, barındırdıkları bakteriler sayesinde filtrelemeye önemli derecede yardımcı olurlar (nitrifikasyon (amonyak>nitrit>nitrat) , denitrifikasyon (nitrat> nitrojen)). Satın alınırken hafif, bol gözenekli ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Alınması gereken kaya miktarı akvaryumun litresine göre belirlenir.   


SENTETİK DENİZ TUZU VE SU HAZIRLANMASI

Sentetik deniz tuzları, tatlı suyu, deniz akvaryumlarına uygun hale getirmek için kullanılır. Bu suyu hazırlamada tuz dışında; tuz ölçer veya refraktometre, sirkülasyon motoru, termometre ve suyu hazırlamak için kullanılacak uygun bir kap gereklidir.

Örnek Su Hazırlama
10 lt bir su hazırlanması gerektiğini düşünürsek;
Kaba, uygun değerlere sahip 10 lt su eklenir. (Kullanılacak su reverse osmosis çıkışlı yada uygun değerlere sahip damacana su olmalıdır.) 
Kabın içerisine sirkulasyon motoru eklenir ve çalıştırılır.
Su mevsim şartlarına göre 25 dereceye sabitlenir.
Kabın içerisindeki suya  litre başına ortalama 33 gram tuz ilave edilir.
Su ve tuzun karışmasının ardından (2 - 3 saat ), suyun tuzluluk derecesi ölçülür. Elde ettiğimiz değer  1025 (-/+ 1) olmalıdır. 
Bu değer yakalanana kadar, almış olduğunuz değere göre tuz veya su ilavesi yapılmalıdır.
Not : Hazırlanan suyun akvaryumda uygulanan rutin testlerden geçirilmesi gereklidir. Örneğin; Akvaryumunuza yüksek oranda su değişimi uygulayacaksanız ve hazırladığınız su ile akvaryumunuzdaki suyun kh ve ph değerleri arasında ciddi farklar varsa, bu durum canlılarınızda probleme yol açabilir.


Tuzlu Su Akvaryumu nasıl olmalı?

Tuzlu su akvaryumu sistemi uzun vadede sorun çıkartmadan başarılı şekilde çalışabilecek yapıya sahip olmalı.


Kurduğumuz deniz akvaryumlarında canlıların sağlıklı olarak yaşayabilecekleri ortamı yaratabilmenin  püf noktalarını kabaca şöyle açıklayabiliriz;

Akvaryum camlarının Sağlam yapıştırılmış olması ve yeterli çapta iniş borularının kullanılması, kaliteli tuz,(kalsyum ve minerallerin yüksek olması- fosfat içermemesi) kaliteli su,(ağır metallerin bulunmaması, revers-osmos arıtılmış su veya damacana içme suyu) 100 litreye ortalama 10-17kg kaliteli canlı kaya yeterli aydınlatma,(8000-12000 kelvin canlıların ihtiyaç duyduğu spectruma sahip, led olabilir) güçlü iç akıntı ve filtre sirkülasyonu (güçlü kinetik enerji) ıslak kuru mekanik ve bioball filtre kulesi( suyu parçalayıp oksijen kazandırır- bünyesinde oluşan faydalı bakteriler yardımıyla sudaki amonyum nitratın ayrıştırır)  uv filtre(steril filtre) ve protein toplayıcı (organik filtre) cihazlarının etkili çalışması (uv nin içinden geçen su miktarı çok hızlı olur ise işlevini yapmaz. Protein toplayıcının boyutundan ziyade kapasitesi ve ayarı önemlidir)kum mercan veya aragonit olmalıdır suyun kalsiyum seviyesini dengeler, kum miktarı çok olur ise nitrat problemi yaratır, eğer kum seviyesi yüksek istenir  ise 10 cm kalınlığında tabaka yapılarak kumun altına delikli boru sistemi döşenip jaubert sistemi yapılmalıdır.

Biyolojik dengenin uzun yıllar doğayı taklit edebilmesi için Tüm ekipmanların işlevini düzgün yapması gerekir, zira hesaplamalar ve sistem kurulumunda yapılabilecek hatalar bir müddet sonra hobinin eziyete dönüşmesine neden olabilir. Bu nedenle kurulum aşamasında profesyonel destek alınması tavsiye edilir

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Bitkili akvaryum bakımı

Akvaryumcudan aldığınız bitkileri 20 dakika dezenfekte edilmiş suyunun içinde beklettikten sonra akvaryuma dikebilirsiniz. Temiz suyun içerisine pembe renk olana kadar potasyum permanganatı ekleyin ve bitkileri bu suda 20 dakika bekletip mikrop ve parazitlerden arıtmamız gerekiyor. Bitkilerin üzerinde salyangoz yavruları var ise tek tek temizlenmesi gerekir. Kurumuş yaprak ve dallarda keserek ölü kısımlarını temizleyin. Kökleri çok uzun ise biraz kısaltmak bitkinin daha kuvvetli büyümesini sağlayacaktır.

Akvaryuma canlı bitki dikimi:
Öncelikle ellerinizi güzelce temizleyin ki akvaryumun suyuna pislik bulaşmasın. Parmağınızla veya buna benzer bir alet ile kuma bir delik açın. Bitkinin kökünü derince kumun içine yerleştirin. Bitkinin gövdesini iyice kum ile doldurup hafifçe bastırın. Daha sonra bitkin kök boğazı kumun hizasına gelecek şekilde yukarı alınmalı. Kökü olmayan bitkilerin üzerine tas gibi ağırlık koyun ki suyun kaldırma gücünden etkilenip yukarı çıkmasınlar. İlerleyen zamanlarda köksüz bitkilerde kuma tutunacaktır.

Akvaryumda en kolay yetişen bitki: Lilaeopsis

Her akvaristin hayali yeşil bir akvaryuma bakmaktır belkide..Ancak her zaman şartlar, akvaryumumuz, bitki seçimimiz, bütçemiz vb. nedenlerle bu mümkün olmayabilir. Bu yazıda dayanıklı ve kolay Lilaeopsis bitkisiyle kolayca akvaryumumuzu nasıl yeşillendirebileceğimizi anlatacağız. Bu bitki akvaryumunuzu yeşil ve sık  halı gibi kaplayacaktır.

Lilaeopsis bitkisi başlangıç için kullanacağımız iyi özelliklere sahip bitkilerdendir. Bu bitkinin avantajları:
– Sıcaklık dalgalanmalarına dayanıklı olup soğuk suda ve sıcak suda da yetiştirebilirsiniz.
– Bu bitki için suyun sertliği önemli değildir.
– Pek çok akvaryum türünün Ph değerlerine dayanabilir.
– Normal aydınlıkta da beslenmesini sürdürür. Tabiki güçlü bir aydınlatma da da coşacaktır.
– Fazla ilgi ve bakım gerektirmez.
Eğer bitki elimizde az miktarda var ise bir fanusta yada benzer bir kapta; bitki kumunda ekerek bu bitkiyi çoğaltabiliriz. Daha sonra uygun sıklık sağlanınca, akvaryumumuz zeminine aktarabiliriz.
Bu bitkiyi beyaz köklerinden bir kaç cm keserek kullandığımız torf-kumun içine sadece kökleri girecek şekilde gruplar halinde dikmeliyiz.
Büyüme aşamasında normal aydınlıkta, suyunu arada sırada değiştirerek kontrol ediyoruz. Bu bitki balıkların atıklarıyla yarattığı ortamdan beslenebilir ve bu yeterlidir. Özel bir bakıma gerek yoktur.
Bu bitkinin ön tarafları kaplamasını ve halı gibi yayılmasını istiyorsanız diğer bitkilerin bir kısmını kaldırıp yayılmasını (ön taraflarda) sağlayabilirsiniz.
Akvaryum mağazalarından veya internetten sipariş vererek alacağınız lilaeopsis kök yapısına dikkat ederek bu şekilde dikip verim alabilirsiniz.

Bitkili Akvaryum Nasıl Kurulur?

İlk adım doğru taban seçimi

Bitkili akvaryum kurulumunda en büyük rolü olan taban ile ilgili bir çok bitkili akvaryum kuran bitkili akvaryum severin hem düşük maliyetli hem de uzun süre etkili olacak bir yapıda taban kurması için gerekli olan malzemeler ve ne şekilde kuracağını anlatacağım sizlere. Öncelikle tabanın bitkili akvaryumda gerek bakteri oluşumunda gerekse bitkilerin tabandaki yeterli besinlerin olması durumunda güzel gelişimi olacağına dikkat çekmek istiyorum. Bitkiler elbette yapraklarından da besin alımı sağlarlar ama köklerinden de beslendikleri aşikardır. Sadece kum ile ilave makro ve mikro element besin takviyesi vererek de bitki bakılabilir.
Akvaryumun görselliğini güzelleştiren en önemli unsurlardan biri de tabanda kullanılacak kumun seçimidir. Yalnız bir çeşit kum kullanarak taban kurulacağı gibi; birden fazla kum ve toprak, torf, gübre ve diğer çeşitli malzemeler kullanılarak da bir taban hazırlanabilir. Bu tamamen nasıl bir akvaryum kuracağınızla ilgilidir. Taban kumunun yüksekliği en az 5-7  cm olmalıdır.  (Genelde sınır 5-12 dir) Eğer bitkili bir akvaryum kuracaksanız biraz daha ayrıntıya dikkat etmeniz gerekecektir. Çünkü bitki köklerinin tutunması için seçilen kumun tane büyüklüğü önemlidir.
İnce kumlar en alt katmanda, daha kalın kumlar üst katmanlarda kullanılmalıdır. Bitkiler köklerini salabilsinler diye yapılır bu.
Tek çeşit kum kullanacaksanız, önce kumun bir bölümünü tabana yayıp, katkı malzemelerini arasına koyup sonra kalanını tekrar üste yaymanız gerekir.
Akvaryumun ön taraflarında kum kalınlığı daha az, arka taraflarında daha çok olmalıdır.
Aşağıda bitkili akvaryumlar için bazı taban kurulumları tavsiye olarak verilmiştir :
1- En altta lav kırığı kumu(Üzerine sineklik çekilir),aquaclay bitki toprağı (üzerine sineklik çekilir) ,Üzerine siyah kuarz kum
Burada sineklik kumların birbirine karışmaması içindir.. Sinekliğin gözenekleri ince kökler aşağıya geçecek şekilde olmalıdır.
2- En altta küçük Lav kırığı kumu  2 cm (Sineklik) , Siyah Hagen Kuartz kum 3-5 cm (Bitkiler üstte Hagene tutuanabilecek, lav kırığına doğru  besin için uzayacaklardır.)
3- En altta Aquaclay bitki toprağı 3 cm. ( Sineklik),  üzerine Dere Kumu 4-5 cm,
4- En altta küçük Lav kırığı kumu 2-3 cm. ( Sineklik), üzerine Aquaclay bitki toprağı 2 cm( sineklik), üzerine herhangi bir renkte kalın taneli  kuartz  kum 3-4 cm.
5- En altta Bitki toprağı/kumu(1-2 cm), üzerine Misket Gübre ya da hindistan cevizi torfu, ponza taşı,latarit,zeolit gibi malzemeler, üzerine de iri taneli dere kumu kullanılabilir( 5 cm)
6- En altta ince kuartz kum (2 cm ),üzerine misket gübre katmanı (2 cm kadar), üzerine besin içerikli kumlardan biri (1-2 cm), üzerine de herhangi iri taneli bir kum çeşiti (3-4 cm)


7 Nisan 2015 Salı

Akvaryum Hobisi 3

MALAWİ GÖLÜ BALIKLARI

           Malawi gölü balıkları tıpkı Tanganyika gölü balıkları gibi çoğunluka koloni şeklinde yaşarlar. Malawi gölünde balıklardaki renk çeşitliliği oldukça zengindir. Malawi gölü Tanganyika gölüne göre daha sığ sulara sahiptir. Malawi gölü balıklarını beslemek için çok büyük hacimli akvaryum gerekmediğinden en çok beslenen balık türleri bu göle ait balıklardır. Bu balıklardan başlıcalarını inceleyelim.

Labidochromis Cearuleus (Sarı Prenses)


Anavatanı : Malawi gölünün bol kayalık ve sığ bölgeleri.
Akvaryum Ebadı : En az 120 litre (1 koloni için)
Beslenme Biçimi : Hem etçil hem otçul.
Davranışı : Orta derecede agresif.
Cinsiyet Ayrımı : Genellikle erkeklerin yüzgeçlerinde siyah renkli bantlar mevcuttur.
Su Sıcaklığı : 23-26 C
En Fazla Boy : 13 cm
Su Sertliği : Sert
pH : 7.7 - 8.5

Cyrtocara Moorii (Yunus Balığı)




Anavatanı : Malawi gölünde geniş bir alana yayılmıştır.
Akvaryum Ebadı : En az 300 litre (1 koloni için)
Beslenme Biçimi : Hem etçil hem otçul.
Davranışı : Genelde sakin nadiren agresif.
Cinsiyet Ayrımı : Erkeklerin baş kısmında hörgüç vardır.
Su Sıcaklığı : 25-26 C
En Fazla Boy : 25 cm
Su Sertliği : Sert
pH : 7.2 - 8.8

Melanochromis Auratus (Auratus)



Anavatanı : Malawi gölü
Akvaryum Ebadı : En az 150 litre (1 koloni için)
Beslenme Biçimi : Genellikle otçul.
Davranışı : Çok agresif.
Cinsiyet Ayrımı : Erkekler dişiye oranla daha büyük ve koyu renklidir.
Su Sıcaklığı : 25-26 C
En Fazla Boy : 14 cm
Su Sertliği : Sert
pH : 7.8 - 8.6




Akvaryum Hobisi 2

TANGANYİKA GÖLÜ BALIKLARI

             Tanganyika gölü balıkları çoğunlukla koloniler halinde yaşayan türlerdir. Bu koloniler genellikle 1 alfa 1 beta erkeğinden oluşur ve bu erkeklerin yanında sayıları 6 ile 10 arasında değişen dişi balıklar bulunur. Tanganyika gölü bio çeşitliliği ile ün kazanmıştır. Bu zenginlikler içerisinde akvaryumda beslenen balık türlerinden başlıcalarını inceleyelim.

Cyphotilapia Frontosa 



Anavatanı :Tanganyika gölünün güneyi
Akvaryum Ebadı : En az 550 litre (1 koloni için)
Beslenme Biçimi : Hem etçil hem otçul.
Davranışı : Yutamayacağı balıklara karşı barışçıl.
Cinsiyet Ayrımı : Erkeklerin kafa hörgüçleri dişilere göre daha büyüktür.
Su Sıcaklığı : 24-26 C
En Fazla Boy : 35 cm
Su Sertliği : Sert
pH : 8.5 - 9.1

Tropheus İkola




Anavatanı :Tanganyika gölünün ikola bölgesi
Akvaryum Ebadı : En az 250 litre (1 koloni için)
Beslenme Biçimi : Otçul.
Davranışı : Orta derecede agresif
Cinsiyet Ayrımı : Üreme dönemlerinde erkekler kayalık alanları sahiplenir.
Su Sıcaklığı : 25-28 C
En Fazla Boy : 11 cm
Su Sertliği : Çok sert
pH : 8.0 - 8.6

Cyprichromis Leptosoma



Anavatanı :Tanganyika gölü
Akvaryum Ebadı : En az 150 litre 
Beslenme Biçimi : Etçil
Davranışı : Barışçıl
Cinsiyet Ayrımı : Erkek renkli dişiler daha renksizdir.
Su Sıcaklığı : 24-27 C
En Fazla Boy : 12 cm
Su Sertliği : Orta - çok sert
pH : 7.8 - 9.0

Akvaryum Hobisi

AKVARYUM HOBİSİ         

         Akvaryum hobisi ilk bakışta çok basit gibi görünmesine karşın, bir o kadar da zor ve meşakatli bir uğraştır. En çok yapılan ve balıkların ölümüyle sonuçlanan hatalardan birkaçı:

- Akvaryumda bakacağımız balıkları iyi araştırmayıp onların gerçekte yaşadığı göllere yakın olmayan akvaryum ortamında beslemeye çalışmak.

- Farklı göl habitatından gelen balık türlerine bir arada bakmaya çalışmak.

- Akvaryumda beslediğimiz balıkların beslenme diyetlerinin dışına çıkmak.

- Yaşadığı gölün ısı değerlerini akvaryum ortamına yansıtamamak.

        Bu konu paralelinde balıkları yaşadıkları göllere göre sınıflandırarak, akvaryum ortamında bakabileceğimiz türleri inceleyelim.

AMERİKA GÖLLERİ BALIKLARI

         Amerika gölleri balıkları diğer türlere sert davranışlar sergileyen türlerdir. Özellikle üreme döneminde ve yavru bakımı sırasında çiftler ortamda bulunan tüm canlıları bir tehdit olarak algılar ve yavrularını koruma iç güdüsü ile ölümcül derecede zarar verebilir. Amerika gölleri balıkları çoğunlukla etçil olmakla beraber otçul beslenen türlerde mevcuttur. Amerika kıtasındaki göllerin konumlarına göre su değerleri değiştiğinden bu göllerde yaşayan balıkların da yaşayacağı su koşulları farklılık göstermektedir. Akvaryum ortamında beslenen Amerika gölü balıklarından başlıcalarını inceleyelim.

Symphsodon Aequifasciatus (Discus)


Anavatanı : Rio Solim
Akvaryum Ebadı : En az 400 litre (1 koloni için)
Beslenme Biçimi : Etçil
Davranışı : Barışçıl 
Cinsiyet Ayrımı : Cinsiyet ayrımı zordur kesin sonuç eş tuttuklarında ortaya çıkar.
Su Sıcaklığı : 26-30 C
En Fazla Boy : 20 cm
Su Sertliği : Yumuşak
pH : 5.0 - 8.0

Pterophllyum Leopoldi (Melek Balığı)


Anavatanı : Güney Amerika
Akvaryum Ebadı : En az 100 litre
Beslenme Biçimi : Hem etçil hem otçul
Davranışı : Biraz agresif 
Cinsiyet Ayrımı : Erkeklerin kafa kısmı dişilere oranla daha hörgüçlüdür.
Su Sıcaklığı : 24-28 C
En Fazla Boy : 7 cm
Su Sertliği : Yumuşak - orta
pH : 6.0 - 8.0

Aequidens Rivulatus (Green Terror)


Anavatanı : Kuzey Peru
Akvaryum Ebadı : En az 200 litre (tek erkek için)
Beslenme Biçimi : Etçil 
Davranışı : Orta derecede agresif 
Cinsiyet Ayrımı : Erkeklerin kafa kısmı daha iri ve yüzgeçleri daha uzundur
Su Sıcaklığı : 26-27 C
En Fazla Boy : 25 cm
Su Sertliği : Yumuşak - orta
pH : 6.5 - 7.5

Astronotus Ocalletus (Astronot Balığı)


Anavatanı : Kolombia, Venezuela, Peru, Brezilya, Arjantin, Bolivya, Uruguay
Akvaryum Ebadı : En az 300 litre (tek erkek için)
Beslenme Biçimi : Hem etçil hem otçul
Davranışı : Orta derecede agresif 
Cinsiyet Ayrımı : Cinsiyet ayrımı çok zordur. Erkekler dişilere oranla daha hızlı büyür.
Su Sıcaklığı : 22-25 C
En Fazla Boy : 35 cm
Su Sertliği : Yumuşak - orta
pH : 6.0 - 8.0

Herichthys Cyanoguttatus (Texas)



Anavatanı : Orta Amerika nehirleri
Akvaryum Ebadı : En az 250 litre (tek erkek için)
Beslenme Biçimi : Hem etçil hem otçul. 
Davranışı : Aşırı agresif 
Cinsiyet Ayrımı : Erkekler daha büyük olur ve kafaları dişilere göre daha iridir.
Su Sıcaklığı : 26 C
En Fazla Boy : 30 cm
Su Sertliği : Orta
pH : 7.0